Новини

Молитвени домове

Духовни фарове на човечеството

wilmette.jpg

Уилмет, щата Илинойс, САЩ

Като места за молитва и медитация Бахайските молитвени домове са сградите в Бахайската вяра, които са сходни с ролята на храма, църквата или джамията. Но те са и нещо повече.

Както си ги е представял Бахаулла, местните молитвени домове ще бъдат един ден привлекателен център за духовния живот на общността и изражение на нейната хуманитарна ангажираност.

Досега са построени осем бахайски храма – по един на всеки континент, символ на глобалния прогрес на Вярата. На сегашния етап от развитието на Вярата бахаите се концентрират върху създаването и развитието на социалните и духовните институции на своя обществен живот, а не върху строежа на материални сгради във всяка общност. Храмовете, които вече са построени, служат като фарове, призоваващи света към нов модел на религиозно богослужение и живот.

Всеки храм има свой отличителен дизайн и в същото време се подчинява на определени архитектурни изисквания, които съдържат един обединяващ мотив за всички бахайски молитвени домове. Всички бахайски храмове трябва да имат девет страни и централен купол.

 Първият бахайски храм е бил построен в Русия в град Ашхабад в Централна Азия. Завършен през 1908 г., той служел на Бахайската общност в този регион до 1938 г., когато теренът бива иззет от съветското правителство. Сградата е разрушена през 1962 г., след повреда от земетресение.

Молитвеният храм в Ашхабад в много отношения бил изпреварил времето си. Освен че служел като духовен център за процъфтяващата Бахайска общност в района, той символизирал и материалното изражение на хуманитарните идеали на общността. Прикрепени към него били болница, училище и страноприемница.

Първият Бахайски молитвен дом на Запад е завършен през 1953 г. в Уилмет, Илинойс, САЩ на бреговете на езерото Мичиган, северно от Чикаго. Неговият филигранен купол и изключителни орнаменти съчетават мотиви от архитектурните стилове както на Изтока, така и на Запада и през годините той привлича милиони посетители. Други бахайски молитвени домове са построени в Кампала, Уганда; близо до Сидни, Австралия; край Франкфурт, Германия; над Панама сити, Панама и в Апиа, Самоа. В момента бахаите строят храма на Южна Америка в Сантяго, Чили.

new-delhi.jpg

Ню Делхи, Индия

Най-новият храм е завършен през 1986 г. в Ню Делхи, Индия. Оттогава тази архитектурна композиция е спечелила множество архитектурни награди и за нея е писано в стотици вестници и списания. Черпещ вдъхновение от лотосовия цвят, нейният дизайн се състои от 27 свободно стоящи, облицовани в мрамор “листа”, подредени в гроздове по три, за да формират девет страни.

Девет врати се отварят към централна зала, която може да побере 2500 човека. Висок над 40 метра и с блестяща повърхност, храмът понякога изглежда като плаващ над своите 26 акра площ в покрайнините на индийската столица.

За няколко години храмът в Ню Делхи се превърна в една от световните архитектурни забележителности, привличайки повече от два и половина милиона посетители на година. По време на индуски празници той понякога привлича по 100 000 души на ден - толкова силно почитан е бахайският храм от хората на Индия, независимо от изповядваната религия.

Всички бахайски храмове са отворени за хора с всякаква религиозна принадлежност. В тях не се изнасят проповеди, не се изпълняват ритуали и няма свещеници.

По целия свят засега са определени 120 места за бъдещи молитвени домове. В един момент всяка местна бахайска общност ще има свой молитвен дом. Както първия храм в Ашхабад, всеки от тях ще се превърне в притегателна точка в живота на общността и ще бъде център за социални, научни, образователни и хуманитарни дейности.