Новини

Двестагодишнината от Рождението на Баб и Бахаулла

Каним ви на 29 октомври от 18 ч. в Къща-музей "Борис Христов" в София, ул. "Цар Самуил" 41, където тържествено ще отбележим 200-годишнината от рождението на...
Още...

Новини
Двестагодишнината от Рождението на Баб и Бахаулла

Каним ви на 29 октомври от 18 ч. в Къща-музей "Борис Христов" в София, ул. "Цар Самуил" 41, където тържествено ще отбележим 200-годишнината от рождението на велик световен духовен учител, известен под името Баб, Чието дело ще се празнува на този ден във всички страни по света. Той предвещава настъпването на нова духовно-историческа епоха на човечеството, разгърната напълно в Учението на Бахаулла, за Чието Проявление Баб подготвя човечеството – епоха на световно обединение и единство в многообразието. Заедно, Баб и Бахаулла, вдъхват живот на дълбоко прогресивно световно движение към по-справедлив и мирен свят.

Програмата ще съчетае музикални изпълнения, беседа и филмови откъси и ще започне в 18:30 ч.

Заповядайте и се възползвайте се от изключителната възможност да се информирате за процесите, които преустройват нашия свят.

По повод Двестагодишнината от Рождението на Баб и Бахаулла ви каним на прожекция:

  • 3 ноември - неделя, Кино Г-8, София, 16 ч., Вратата и Изгревът на светлината. Вход свободен

Очакваме ви на приятелски разговор с чай и сладки на:

  • 4 ноември - понеделник, Бахайски център, София, 18 ч.
 
Поздравление на директора на Дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет - Емил Велинов
2017-sept-fromdirectorateofreligiousaffaires.gif
 
Поздравления за бахайските общности по света

Обединено кралство, Тереза Мей, министър-председател: "Аз съм въодушевена да изпратя на Бахайските общности в Обединеното кралство моите най-топли пожелания за отбелязването на Двестагодишнината от рождението на Бахаулла. Въздействието от ученията на Бахаулла не може да бъде подценявано. Неговият живот, Неговите учения и Неговото милосърдие продължават да вдъхновяват хората по света и ние всички можем да се учим от Неговите щедрост и мъдрост. Бахайската общност в Обединеното кралство е важна част от британското общество. Tя допринася за по-мирно и единно общество чрез съпричастността си към универсалното образование, равенството и социалния прогрес. Още веднъж изпращам своите най-добри пожелания към бахаите в цялата страна, заедно с тези по целия свят, събрани заедно да ознаменуват Рождението на Бахаулла."

Наренда Моди, министър-председателят на Индия, в писмото си до Бахайската общност казва, че Бахайската вяра дава на света визията за всеобщо братство. "Нейните послания за обич и уважение целят да превърнат света в красиво място, което възхвалява хармонията и мира." Говорейки за Бахайската общност в Индия той пише: '"От момента на откровението на Пророка Бахаулла, Бахайската вяра е намерила безрезервното си приемане в Индия, където една от най-динамичните ѝ общности процъфтява оттогава насам". Той също така коментира, че институции като Бахайския молитвен дом - наричан "Храмът на Лотоса" - "символизира" "духа на дружба и универсално братство".

Премиерът на Сингапур Ли Хсиен Лонг в посланието си до Бахайската общност казва: "Ученията на Бахаулла за единство и мир са ключови ценности в нашето многорасово и мултирелигиозно общество. Аз съм окуражен, че Бахайската общност е активна в междурелигиозните си ангажименти и продължава да насърчава разбирателството, диалога и взаимодействието на хората от различни религии. Вашите усилия ще изминат дълъг път в укрепването на взаимното уважение в едно мултирелигиозно общество и затвърждаването на социалната хармония в Сингапур."

Австрийският президент Александър Ван дер Белен отправи послание към Бахайската общност, като предаде най-добрите си пожелания и изтъкна някои основни принципи от ученията на Бахаулла и последствията от тях.

Послания за висока оценка са получени също от Офиса на президента на Германия, от Държавния секретариат по вероизповеданията в Румъния и от член на Законодателния съвет на Онтарио и министър на изследванията, иновациите и науката за правителството на тази канадска провинция.

Бахайската общност в Австралия получи поздравителни послания от министър-председателя Малкълм Търнбул и редица други национални и местни лидери. "Това е време за голямо честване на живота и ученията на Бахаулла за единство, приятелство и добра воля", пише премиерът Търнбул. "Идеите за обич и приемане трябва да се ценят и подкрепят от всички австралийци, тъй като те са ценности, с които нашата нация се е превърнала в пример за хармония и толерантност".

Новозеландският премиер Бил Инглиш се обърна с послание към Бахайската общност. "Много хора в Нова Зеландия и по света ще честват тази много специална годишнина и аз се надявам, че ще наслаждавате на празника с вашите семейства и приятели."

В Съединените щати президентът Джими Картър изпрати своите най-добри пожелания до американската Бахайска общност. "Тъй като много от нашите хора се борят с трайната и системна несправедливост срещу афро-американците и местните общности, срещу хроничното насилие върху жените, религиозните конфликти и безкрайната война, заемащите централно място в Бахайските писания и дейности - мир, човешко равенство и религиозно единство, служат като вдъхновение за хората от всички вероизповедания."