Новини

Поздравления за бахайските общности по света

Обединено кралство, Тереза Мей, министър-председател: "Аз съм въодушевена да изпратя на Бахайските общности в Обединеното кралство моите най-топли пожелания за отбелязването на Двестагодишнината от рождението на Бахаулла. Въздействието от ученията на Бахаулла не може да бъде подценявано. Неговият живот, Неговите учения и Неговото милосърдие продължават да вдъхновяват хората по света и ние всички можем да се учим от Неговите щедрост и мъдрост. Бахайската общност в Обединеното кралство е важна част от британското общество. Tя допринася за по-мирно и единно общество чрез съпричастността си към универсалното образование, равенството и социалния прогрес. Още веднъж изпращам своите най-добри пожелания към бахаите в цялата страна, заедно с тези по целия свят, събрани заедно да ознаменуват Рождението на Бахаулла."

Наренда Моди, министър-председателят на Индия, в писмото си до Бахайската общност казва, че Бахайската вяра дава на света визията за всеобщо братство. "Нейните послания за обич и уважение целят да превърнат света в красиво място, което възхвалява хармонията и мира." Говорейки за Бахайската общност в Индия той пише: '"От момента на откровението на Пророка Бахаулла, Бахайската вяра е намерила безрезервното си приемане в Индия, където една от най-динамичните ѝ общности процъфтява оттогава насам". Той също така коментира, че институции като Бахайския молитвен дом - наричан "Храмът на Лотоса" - "символизира" "духа на дружба и универсално братство".

Премиерът на Сингапур Ли Хсиен Лонг в посланието си до Бахайската общност казва: "Ученията на Бахаулла за единство и мир са ключови ценности в нашето многорасово и мултирелигиозно общество. Аз съм окуражен, че Бахайската общност е активна в междурелигиозните си ангажименти и продължава да насърчава разбирателството, диалога и взаимодействието на хората от различни религии. Вашите усилия ще изминат дълъг път в укрепването на взаимното уважение в едно мултирелигиозно общество и затвърждаването на социалната хармония в Сингапур."

Австрийският президент Александър Ван дер Белен отправи послание към Бахайската общност, като предаде най-добрите си пожелания и изтъкна някои основни принципи от ученията на Бахаулла и последствията от тях.

Послания за висока оценка са получени също от Офиса на президента на Германия, от Държавния секретариат по вероизповеданията в Румъния и от член на Законодателния съвет на Онтарио и министър на изследванията, иновациите и науката за правителството на тази канадска провинция.

Бахайската общност в Австралия получи поздравителни послания от министър-председателя Малкълм Търнбул и редица други национални и местни лидери. "Това е време за голямо честване на живота и ученията на Бахаулла за единство, приятелство и добра воля", пише премиерът Търнбул. "Идеите за обич и приемане трябва да се ценят и подкрепят от всички австралийци, тъй като те са ценности, с които нашата нация се е превърнала в пример за хармония и толерантност".

Новозеландският премиер Бил Инглиш се обърна с послание към Бахайската общност. "Много хора в Нова Зеландия и по света ще честват тази много специална годишнина и аз се надявам, че ще наслаждавате на празника с вашите семейства и приятели."

В Съединените щати президентът Джими Картър изпрати своите най-добри пожелания до американската Бахайска общност. "Тъй като много от нашите хора се борят с трайната и системна несправедливост срещу афро-американците и местните общности, срещу хроничното насилие върху жените, религиозните конфликти и безкрайната война, заемащите централно място в Бахайските писания и дейности - мир, човешко равенство и религиозно единство, служат като вдъхновение за хората от всички вероизповедания."